Actifry'da Sarmısaklı Köfte Yapımı

Vallahi bana sorsalar actifry yüzyılın icadı derim, o kadar iddialıyım bu konuda. Eminim muhalefet edenleriniz olacaktır, ya da etrafınız da alıp da bi işe yaramıyor bu diyip bir köşeye fırlatmış arkadaşlarınız vardır. Siz onlara kulak asmayın efendim. Emin olun ki çok faydalı ve pratik bir icat. Bi kere başında beklemiyorsun kendi kendine pişiriyor..Daha ne yapsın sana bu insan icadı? Sorarım. 

Benim eşim kızartmayla yaşayan bir insan, hiç sebze yemez.. Hatta en sevdiği sebzeyi sorsalar patates der:) Evliliğimizin ilk aylarında sürekli kızartma yemekten birden bire ani bir şekilde kilo aldık tabiki.. Bir süre kararsız kaldım actifry almak konusunda. Açıkçası ben patates kızartmak için istiyordum. Başka amaçlarla kullanmayı pek düşünmemiştim. Sonra cesaret ettim ve aldım. 

Aman efendim aman, her gün mü kullanılır bir alet. Bizim gibi her nevi yiyeceğin kızartmasını seviyorsanız kullanılır. Önce patatesle başladık tabi ki. İçinden kendi kaşığı çıkıyor ve o kaşık oranında yağ koyarak patates pişiriyorsun. Parmak patates konusunda aşırı derecede kıtır kıtır oluyor diyemem. Ama kesinlikle öyle iddia edildiği gibi haşlama gibi falan olmuyor. Gayet kızartma yediğini hissediyorsun. Patates konusunda başarısız olanların çoğunun nedeni patatesi doğradıktan sonra yarım saat suda bekletmemeleri. Yahu kardeşim adam oraya yazmış. Suda bekleticeksin demiş. Sen ne diye teknolojiyle aşık atıyorsun. Olmaz tabi güzel. Bi güzel doğrayıp suda beklettikten sonra hooooppp atıyorsun actifrya.. Sonra unut patatesleri. Gez toz evin içinde.Ne biliyim salatanı yap falan. Alarmla birlikte yemeğin hazır.

Ben bugün ki asıl konuya geri döneyim. Şimdi kullananlar bilir, actifryın içinde dönen bir mekanizma var. Ben köfte yapma konusunda biraz tereddüt etmiştim çünkü o mekanizma yumuşak köftenin şeklini bozabilir hatta parçalayabilirdi. işte tam bu noktada aşağıda gördüğünüz fikir aklıma geldi. 



Ortasındaki dönen aparatı çıkardım. İki kaşık zeytin yağı koyup fırça yardımıyla yağı haznenin tamamına yaydım. Sonra yuvarlak olarak hazırladığım ve tarifini aşağıda vereceğim köfteleri düzenli bir şekilde yerleştirip 7 dakika pişirdim


7 dakika sonra köfteler üstteki resimde görüldüğü gibi yarı pişmiş bir haldeydi. Bu şekilde köftelerin dış kabukları sertleştikten sonra ortada dönen karıştırma aparatını taktım ve köftelerin her yeri eşit şekilde pişene kadar, ki, bu 8 dakika sürdü, actifiryda bıraktım.  



Sonuçta 15 dakikada hem 2 yemek kaşığı zeytin yağı kullanarak hem de kızartma tadında güzel köftelerim oldu. Bu şekilde ne evim kokmuş oldu ne de benim üstüm başım ve saçım koktu. Tertemiz kokusuz ve sağlık bir şekilde kızartmalarımı yapmış oldum.




Malzemeler:
300gr dana kıyması
1 su bardağı galeta unu (evde bayat ekmek olmadığı için kullandım, tavsiye ederim)
1 orta boy soğan
1 yumurta
5 diş sarımsak 
2 tatlı kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı toz ve pul biber
1 çay kaşığı karabiber
Tuz

Soğanları robottan yavaş yavaş suyunu çıkarmadan geçtikten sonra haznenin içine bütün malzemeleri aynı anda atıp, robotta karıştırmaya devam ettim. Bu şekilde elinizi hem yormuyorsunuz hem de kıyma çok güzel yoğurulmuş oluyor. Sonrasında biraz buzdolabında dinlendirip yuvarlak toplar haline getirdim. Gerisi zaten malum. Hatta şuanda midemleler:)

Afiyet olsun...


Yorumlar

  1. hımmm demek yarım saat patatesler suda bekletilecekmiş unutmayım bunu...aaaa bizde actifry yokki:)Zateb kızartma bana yasak bacım:)

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canım....
    miiis miiis...

    YanıtlaSil
  3. oh missssssss canim cekti simdi ya :)))
    banada beklerimmmmmm

    YanıtlaSil

Yorum Gönder