Gavur İzmir'in Gavurluğu Nerden Gelir, Nerden Gelmez


Canim İzmirimin gavurluğu dillere pelesenk olmuş, konuşula geliyor yıllardır. İşine öyle gelenler İzmir'in gavurluğunun günümüz yaşantısından geldiğinden dem vursa da, bu aslinda ve tabi ki doğru değildir. İzmirimin gavurluğu 1402 yılında Timur tarafindan fethedilene kadar ticari bakımdan son derece güçlü bir Hristiyan nüfus barındırmasından ve Hristiyan bir yönetim tarafından idare edilmesinden gelir. Öncesinde Çaka Bey tarafından feth edildiğin dönemde aslında İzmirin Müslüman olan iç kesimleri fethedilmişti, Hristiyan nüfusu barındıran sahil kesimi ise halen daha Hristiyanların elinde bulunuyordu. Gavur İzmir aslında bu sahil kısmıdır. Ancak 1424 yılında II. Murat tarafından sahil kesimi de  kesin olarak zaptedildi ve deyim yerindeyse müslümanlaştı. Tabi ki bu gün bile Levanten ailelerin varlığı ve ticaretteki etkinlikleri yadsınamaz bir gerçek, ancak bütün bir il halkını barındırdığı azınlıklardan yola çıkarak nitelendirmek ne kadar doğru?

Murat Bardakçı'yı belgelerle konuştuğu için çok seviyor ve güveniyorum. Yukarıdaki bilgileri alıntı yaptığım bugün tarihli yazısını okumanızı şiddetle tavsiye ederim.

Yorumlar

  1. Paylaşım için gerçekten teşekkürler, bende bir egeli olarak kesinlikle İzmir ile ilgili bu tür şeyler gündeme getirilmesinden çok rahatsız oluyorum
    Canım vatanımın her bir karışı çok değerli, tıpkı İzmir ve güzel insanları gibi
    evleniyorumm.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Bu konu gercekten hassas. Ben de duyarliligin icin tesekkur ediyorum canim sana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, memleket meselelerinde her zaman
      evleniyorumm.blogspot.com

      Sil
  3. Sebebini öğrenmiş olum bende paylaşım için sağol, yazıyı okuyacağı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim canım, Murat Bardakçı'ya asıl teşekkür etmek lazım. Kimseden onun kadar detaylı bir bilgi almamıştık.

      Sil

Yorum Gönder