KPDS (YDS) İçin Öneriler ve Kitap Tavsiyesi



Eskiden KPDS olarak bildiğimiz Kamu Personel Dil Sınavının bir anlamda ismi değişti ve YDS (Yabancı Dil Sınavı) oldu. Aslında yapılan uygulama Türkiye'de yapılan bütün yabancı dil sınavlarını kaldırıp tek bir sınav başlığı altında toplamak. Ancak yayınlanan örnek sorulardan sınav formatının KPDS ile nerdeyse aynı olacağını anlamış bulunuyoruz. Mevcut çalıştığı Kurumdan dil tazminatı almak ya da benim gibi yeni bir Kuruma girebilmek için bir çok kişi yine bu yıl YDS' ye başvurdu. Son yapılan uygulama neticesinde KPSS sınavının birinci oturumundan sonra yapılan 60 soruluk İngilizce testi de kaldırıldı, onun yerine 90a yakın puan türünün hesaplanabilmesi için KPSS'ye giren hemen herkes İngilizce bilmese dahi en az bir soru işaretlemek zorunda olduğu için YDS sınavına da girmek zorunda kaldı. İyi mi oldu kötü mü oldu o konuda yorum yapmak için henüz erken, ancak ben bugün sınavın yaklaştığı şu günlerde ondan mı çalışsam bundan mı çalışsam derdine düşmüş olan sınav severlere çok güzel bir kitap tavsiye etmek istiyorum.

Esin Beşoğlu'nun hazırlamış olduğu KPDS Şifresi kitabı, biraz İngilizce bilgisi olan kişilere direk sınav taktikleri veren çok güzel bir kaynak kitap. Bildiğiniz gibi KPDS'de farklı soru kalıplarından oluşan 80 soru soruluyor. İşte bu kitapta bütün bu soru kalıplarının tek tek nasıl çözümleneceği,hangi soru kalıbında nereye ve neye dikkat edilmesi gerektiği, anahtar kelimeler verilerek anlatılmış. Ben çok faydasını gördüm.

Hatta şöyle örnekleyeyim: 2006 KPDS sınavına girdiğimde fazla çalışmamıştım ve 70 puan almıştım. Çalıştığım Kurumda yabancı dil tazminatı almaya devam etmek için 5 yılda bir sınav puanımı yenilemem gerekiyor. Bu nedenle 2010 yılında tekrar sınava başvurdum. Bu sefer bir arkadaşımın tavsiyesiyle bu kitabı aldım ve gerçekten çok faydasını gördüm. Son bir hafta kitabın altını üstüne getirdim, tüyoları inceledim ve 82 puan aldım.Bu arada dikkatinizi çekmek isterim ki aslında İngilizce seviyem beş yılda tabi ki geriye gitmişti. Yani kitap sadece 70 puanın üstüne 12 puan eklemedi. Belki 50 alabileceğim sınavdan 82 almamı sağladı. Benim için en belirgin etkisi paragraf sorularında oldu. Genelde sınavı yetiştiremezdim, 10 soru kadar boş bırakmak zorunda kalırdım ve bu son sorular paragraf soruları olurdu. Kitapta bütün paragrafı okumaya gerek kalmadan soruları daha hızlı bir şekilde çözebilmek için çok güzel tüyolar veriliyor. Şiddetle tavsiye ederim.

Bunların dışında tavsiye edebileceğim bir kaç konu daha var. Öncelikle bir hafta kadar her gün tam olarak anlamasanız bile Newyorktimes'ın internet sitesine girip en az bir makale okumak. Yazım diline alışkanlık gelişmesine neden oluyor. Bir de daha önceki sınavların sorularından olabildiğince fazla çözmeye çalışın. Grammer'le vakit kaybetmemenizi öneririm. Onun yerine çıkmış soruları çözerek tekrarlanan bazı kelimelere göz aşınalığı edinip en azından bir kaç kritik kelimenin anlamını öğrenmeniz daha önemli. Hatta bir de ingilizce kitap okursanız sınavda harikalar yaratırsınız. Ziraa hızınızın artması için çok etkili oluyor. Sınava giricek olanlar için umarım biraz faydalı olabilmişimdir. Şimdiden herkese bol şans.

Yorumlar

  1. Bu postun linkini İngilizce yeterliliği vermeye çalışan oda arkadaşımas hemen gönderdim bile:) önerin için saol, bi sonrkai sınava bende giricem de..

    YanıtlaSil
  2. KPDS SİFRESİ YDS SİFRESİ KİTAPLARİ I. ESİN BESOGUL tarafından YILLAR once, herkes SORULARI anlamına çevirdiği donemde noterden onaylattiklarak 2010 yılında ayni kisi tarafından basilmistir ve 2011 yılında bilgilerde hiçbir degisiklige uğramadan Oya OZAY tarafından basılmaya devam etmiştir. Bu hocayı izmirden tanıyoruz,2004 yılında adına uygun olsun diye sunshine Academy i kurmuş ve 2011 yılında tamamen kapattmistir, ve bildigimiz kadarı ile I.ESİN BESOGUL BASBAKANLİK a geçmiştir. Tam bir dehadir kendisidir. Oya hocamiz da bu bilgileri dev,âm ettiren kisi ve bizzat ikisi de hocalarımız olmuşlardır. Bu kitaba ve bu hocalara iyte olarak saygımız sonsuzdur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. YDS şifresini kitabı i yeni aldım. Simdilik oldukça iyi gidiyorum, umarım sinava kadar bitirebilirim..gramer bölümü cok iyi ve su olmayanın üstünü çıkıp atma olayi

      Sil

Yorum Gönder