Haftasonu Kahvaltısında Misafiriniz Varsa Hazırlıklara Bir Gece Önceden Başlayın



Bugün haftanın en güzel günü bence, Cuma:) Bir çoğumuz haftasonları ya birilerine misafir oluyoruz ya da birilerini ağırlıyoruz evimizde. Geçen haftasonu eşimin kuzeni kahvaltıda misafirimizdi. Kahvaltının en sevdiğim öğün olduğunu bilmeyen kalmadığı için tekrar vurgulamanın alemi yok diye düşünüyorum. Özellikle cumartesi günü kahvaltıda misafiri olan çalışan bayanların işi, ev hanımlarına göre biraz daha zordur. Ziraa haftaiçi zaten sürekli erken kalktığı için ve kahvaltıda misafiri olunca belki haftaiçinden bile önce kalkması gerektiği için, uyku stresi başlar insanda. Bu nedenle benim kendimce uyguladığım ve belki de sizlerin de işine yarıyabilecek bir kaç ipucundan bahsetmek istiyorum.



Ben genelde haftaiçi akşam yemeğine gelen ya da cumartesi kahvaltıya gelen misafirler için hazırlıklara mutlaka bir gün önceden başlıyorum. Cuma günü eve gidince ilk önce çikolatalı limonlu kek çırptım ve fırına koydum. İki farklı kalıba paylaştırdım keklerimi, böylece daha zengin bir görseli oldu. Kahvaltıda kek ne alaka diyebilirsiniz ancak, kahvaltıdan sonra çay faslına devam ediliyor genelde, böylece çayları boşvermekten veya yanına ne yapsam demekten kurtulmuş olursunuz, hem de masanız daha güzel görünür.


Kekleri fırına attıktan sonra onlar pişene kadar masamı hazırlamaya başladım. Kullanıcağım masa örtüsünü ve servisleri belirledikten sonra örtümü yaydım ve tabak ve bardakları ters kapatmak suretiyle ( böylece tozlanmasını önlemiş oluyorsunuz) yiyecekler dışında masamın hazır olmasını sağlamış oldum. Masamı hazırladıktan sonra kuruyemiş standımı da hazırladım ve masama yerleştirdim. Öyle ki, nihalemi bile geceden yerleştirdim ki olabildiğince sabaha az işim kalsın. Masayla işim bitince keklerim pişmiş olduğundan fırından çıkartıp soğumaya bıraktım. Keklerim soğurken ertesi sabah kızartacağım hellim peynirlerini kestim ve bir kaç dakika suda beklettiksen sonra hava almayan bir kaba koydum. Böylece sabah işlerimden birini daha hallettim. Peyniri kesmek suda bekletmek falan fazla işler değil bunlar ancak ertesi sabah inanın bu yaptığım ön hazırlıkların hepsi için şükrettim:)


Hellim peynirlerimle işim bitince sabah kullanıcağım diğer peynirleride aynı şekilde kesip başka bir hava almayan kaba koyarak kurumadan sabaha kadar dayanmalarını sağladım. Sabah da doğruca sunum tahtama yerleştirdim. Peynirlerden sonra sosislerimi de isteğim şekilde kestim ve poşetledim. Yani sabah sadece domates salatalık doğradım diyebilirim:)


Sabah için katmer gibi yağlı bir hamurdan dürümler pişirmeyi planladığımdan, sabah hamurla uğraşmak istemediğim için akşamdan hamuru yoğurdum, hamurumu ikiye bölüp iki parçayı da yağlayıp rulo yapıp bezeler kestim. Bezeleri de bir güzel unladığım poşetlerde buzluğa attım:) Sabah da biraz erken çıkartıp erimesini sağladım. Sabah hamur pişirmekle uğraştığım için diğer ön hazırlıklarım işimi çok kolaylaştırdı. Bu arada soğuyan keklerimi kalıplarından çıkardım ve uzun olan parçayı kesip hava almayan bir kaba koydum. Sabah da doğruca servis standına dizdim.


Kahvaltıda benim yapmadığım ama en çok tutulan şey su böreği oldu. Eşimin teyzesi ve annesi çok güzel suböreği yapıyor. Gelinleri olarak ben de biraz onlara çeksem hiç fena olmaz:)


Kahvaltıda bardak altlığı olarak daha önce yaptığım kalın keçeden kedili bardak altlıklarını kullandım. Sabah toplamda en fazla 1 saat uğraşarak telaşsız bir şekilde misafirimizi ağırladık. Bu arada yaptığım bu bardak altlıkları çok sevilince yapıp satmaya karar verdim. İki adet kedili bardak altlığının fiyatı 10 TL, bilginize:)
Şimdiden herkese mutlu haftasonları..

Yorumlar

  1. mervecım sofra sahane gorunuyor **-*

    banada bekelrım sevgıle r

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel görünüyor canım her şey, kahvaltıya geliyorum :)

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık. senin kadar olmasa da ben de hazırlığımın çoğunu akşamdan yapar rahat ederim. bir de dondurucu da hazır pişmiş kurabiye, poğaça gibi bir şeyler bulundurmak çok kolaylık oluyor. emeğine sağlık. sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet annem de çok yapar senin gibi, buzlukta hazırdır hep keki böreği, ben yapmadım ama daha önce.. Teşekkür ederim Özlemcim:)

      Sil
  4. En sevdiğim öğün... Kahvaltı :) Eline sağlık

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık herşey çok güzel görünüyor, mor bardaklarına ayrıca bayılıyorum, sevgiler..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder