Patlıcanlı, Patatesli Mayalı Poğaça





Geçen sene mayalı hamurla ilk flörtümüzü yaşamış aramızı düzeltmiştim. Yazın daha tembel davranmışım sanırım çünkü geçen gün farkına vardım ki uzun süredir hiç mayalı birşey yapmamışım. Hamur mayalamayı ve mayalı hamurla oynamayı çok seviyorum. Hem kolay hem de çok zevkli geliyor bana. Özellikle su yerine bolca yağ kullanıldığı için ele yapışmayan mayalı hamurla bu sefer biraz daha değişik bir şey denemeye karar verdim ve patatesin içine patlıcanı da katıverdim. Sonuç tahminimden de güzel oldu.

Patlıcanlı Patatesli Mayalı Poğaça İçin Malzemeler

1 su bardağı ılık süt
3 tepeleme yemek kaşığı teremyağ
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 paket toz instant maya
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
Aldığı kadar un

İç Harcı İçin Malzemeler

1 büyük boy patates
2 büyük boy patlıcan
1 büyük boy soğan
tuz, karabiber, kimyon

Patlıcanlı Patatesli Mayalı Poğaçanın Hazırlanışı

Hamuru hazırlamadan önce fırınınızı 100 derecede ısıtın ve ısındıktan sonra fırının kapağını kapatın ve  kapalı bir şekilde sıcak kalmasını sağlayın. Bir bardak sıcağa yakın ılık sütün içine toz mayayı döküp karıştırın ve bir dakika kadar bekletin, bu arada biraz kabarcıklar oluışmaya başlıyacaktır. Hamuru hazırlıyacağınız kaba yağları, tuzu, şekeri, yumurtanın beyazını, sütü koyup karıştırın ve sonra azar azar un eklemeye başlayın aynı zamanda kabartma tozunu da ekleyin ve  çok sert olmayan bir hamur elde edene kadar un eklemeye devam edin.Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edince üzerini önce streç filmle sonra da bir havluyla sarıp fırının içinde mayalanmaya bırakın. 

Hamur mayalanırken soğanları yemeklik doğrayıp tereyağ ile biraz kavurun, tam pişmeden minik küp doğranmış patatesleri de soğanlara ekleyin pişmeye bırakın. Patateslerin pişmesine yakın yine küp doğranmış patlıcanları ekleyin, tuz, karabiber ve bir çay kaşığı kadar kimyon ekleyip patlıcanların rengi dönene kadar kavurun. İç harcınız bittiğinde hamuru kontrol edin, iki katına çıktıysa savaşa başlıyabiliriz:) En fazla bir saat içinde, sıcak fırında beklediği için hamur kabarmış oluyor zaten.

Kabaran hamurun havasını almak için son bir kez çok az yoğurun ve ufak parçalar koparıp avcunuzun içinde açıp içine harcınızdan koyup kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin ve tepside tercihen yarım saat, zamanınız yoksa minimum 10 dakika bekletip 190 derece ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar pişirin. 

Afiyet olsun.

Yorumlar

  1. herşeyi duymuştum da hamura patlıcan katmak ilk kez duyuyorum:)
    yaratıcılığına şapka çıkardım!
    afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sebuş:) Patlıcanlı börekten yola çıktım:))

      Sil
    2. tahmin ettim:)
      bende deneyeceğim!

      Sil

Yorum Gönder