Baby Shower Hazırlıkları 3- Şeker Hamurlu Pasta Yapımı

Şeker Hamurlu Pasta Yapmanın Püf Noktaları:

Ben daha püf noktası vericek kadar pasta yapımında olgunlaşmadım, bu gerçek. Sadece kendi yaşadığım talihsizlikleri siz yaşamayın diye özellikle bu başlığı açıyorum. Bazı tavsiyelerim ve bazı tavsiye etmemelerim olucak:)

Öncelikle eğer benim gibi iki katlı bir pasta yapmayı planlıyorsanız kendinize güzel bir pandispanya tarifi bulun ve bu konuda bir kaç deneme yapın ya da doğrudan hazır satılan pasta tabanlarını kullanın. Ben pandispanya yapmadığım için daha önce, kendi kakaolu kek tarifimi kullandım ve kek çok kabarıp üstü çatladığı için, keki ikiye bölerek iki kat kek elde edemedim. İki katlı pasta için lazım olan 4 parça kek için 4 kere kek pişirip üstlerini keserek kullanmak zorunda kaldım. Tadı güzel oldu ama aşırı derecede yorucu oldu. Hele bir de hamile olduğumu düşünürseniz, nerdeyse pişman olucak noktaya geldim:)

Kek konusunu hallettikten sonraki en önemli kısım pastanın dış sıvası için ganaj hazırlanması. Cıvık olmayan bir kremaya ihtiyacınız olucak çünkü şeker hamurunu kaplarken sert bir zeminde çalışmak çok önemli. Ben internetten araştırıp bulduğum ve hem tadından hem de tutuculuğundan memnun kaldığım pasta kremasını altta paylaştım. Pastanın ara katları için ayrı, dışı için ayrı krema hazırlamanıza hiç gerek yok, verdiğim tarif kesinlikle işinizi görecektir.

Keklerimi pişirip üstlerini kestikten sonra 4 parça kekim oldu. Herbirini biraz çilek reçeli suyunu, normal suyla açarak ıslattım biraz. Ancak fazla değil, çok az. Sonrasında dolapta soğuttuğum kremayı ara katlara sürdüm, üstüne ceviz kırığı, damla çikolata ve çilek reçeli taneleri ekleyip tekrar üstüne biraz daha krema sürerek diğer kek parçasını üstüne kapattım. İkinci kez krema sürmemin nedeni çeviz parçalarını ve damla çikolatayı dağılmaktan kurtarmak ve üstüne gelen kekin yapışmasını sağlamak.


Bu aşamada iki katlı kekinizin alt katını yapmış oldunuz. Şimdi dışını da bu kremayla sıvayın ve buzdolabına yollayın. Ben pastalarımı bir gece önceden yaptım iyice kremanın donması için. Ertesi gün sabah şeker hamuruyla kapladım. Böyle pastadaki tadlar daha çok birbirine geçti sanki.

Pastanın ikinci katı için ise bir tabak yardımıyla kalan iki kek parçasını biraz daha ufalttım, daha bile ufaltabilirmişim hatta. Aynı boyda parçalar elde ettikten sonra alt kata uyguladığım işlemleri bu kata da uyguladım ve onu da dolaba yolladım. Sabah kadar güzelce donan pastları kaplamak kolay oldu.

Ertesi sabah, şeker hamurunu kaplamak için pastalarınızı dolaptan çıkarın ki biraz oda ısısına yaklaşsın, yoksa kapladığınız şeker hamurunun ısı farkı nedeniyle yapısında bozulma olabiliyor. Şeker hamurunu çok ince olmayacak şekilde göz kararı açın, biraz kalınca olması pürüzleri kapatması için faydalı oluyor. Şeker hamurunu açarken birazcık nişasta serperseniz hem açması daha kolay olur hem de tutup kaldırırken daha sert bir hamur elde ettiğiniz için bozulma riskini azaltmış olursunuz. Eğer açtıktan sonra üzerinde nişasta kalırsa bir peçeteyi çok hafifçe ıslatın ve nişastaları üstüne değdirin, hemen yok oluyorlar. Pastanızın üzerine ayrıca ıslatma işlemi uygulamadan doğruca şeker hamurunu koyunca elinizle fazla bastırmadan şeklini verin. Pastanın üst katını oluşturacak daha küçük pastanızı da bu şekilde kaplayın ve hizalayarak alt katın üstüne oturtun. Ben internette çubuk makarna ya da çöp şişle katların sabitlendiğini okudum ama benim pasta çok büyük ve yüksek değildi, bu nedenle ,bu işleme ihtiyaç duymadım. Pastada bir kayma da yaşanmadı. 

Bu noktadan sonrası hayal gücünüz, el becerinize kalmış. Ben süslemede kullandığım çiçekleri ve diğer minik figürleri kolaylık olması için bir gece önceden hazırlayıp kapalı bir kapta, tabanına nişasta dökerek saklamıştım. O nedenle süslemeleri çok çabuk halletmiş oldum. Şeker hamuruyla kapladığınız pastayı kesinlike buzdolabına geri koymayın, üzerinde çatlaklar oluşucaktır. Ben klimayı açıp salonda beklettim parti saatine kadar.


Pasta Kreması Nasıl Yapılır:

2,5 su bardağı süt (500 ml)
2 yumurtanın sarısı
8 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı kakao
6 yemek kaşığı un
1 paket kare bitter çikolata
1 paket labne peyniri

Labne peyniri dışındaki malzemeleri bir tencerenin içine ekleyin ve ocağın altını önce kısık ateşte açın ve durmadan çırpma teliyle karıştırın. Malzemeler özleştikçe ateşi yükseltin, fokurdamaya başladığında yine en kısık ateşe geçirin ve bir dakika kadar çırpmaya devam ederek pişirmeye devam edin. Ocağın altını kapattıktan sonra bir paket labne peynirini tel süzgeçe koyun ve kremanız soğuyana kadar süzülmesini sağlayın. Eğer süzmezseniz kremanız cıvık bir kıvamda olur, bu da şeker hamuruyla kaplarken işinizi zorlaştırır. 

Krema soğurken arada bir çırpma teliyle yine karıştırın ki üstünde oluşan tabaka çok kalınlaşmasın. Hafif pütürler olursa önemli değil, çünkü krema oda sıcaklığına ulaştıktan sonra labneyi ekleyip mixerle çırpıyoruz ve sonra dolaba koyuyoruz. Ben buzdolabında soğurken üstünde tabaka oluşmaması için tencerenin ağzını önce streç filmle kaplayıp sonra kapağını kapattım. En az 1 saat soğuttuktan sonra kekleri sıvamadan önce tekrar çırpıcıdan geçirdim o şekilde kullandım. Hem ara katlar hem de dış sıvasında rahatlıkla kullanabileceğiniz katılıkta ve lezzette oldu.

Yapmayı düşünenlere şimdiden kolay gelsin, işiniz pek de kolay sayılmaz:)

Yorumlar

  1. Çok güzel gözüküyor ellerine sağlık.
    Bebeğini sağlıkla kucağına alman dileğimle :)

    YanıtlaSil
  2. herşey harika gerçekden ellerine sağlık hayırlı olsun inşalah

    YanıtlaSil

Yorum Gönder