Tığişi Kartanesi Nasıl Mı Yapılır?



Efendim geldi Aralık ayı gevşedi gönül yayı projesiyle karşınızdayım. Aslında her zaman ki gibi bunu da Smilenaworld'den gördüm, ama o bu sefer nasıl yapıldığını detaylı anlatmamış, pinterest hesabını paylaşmış, ben de uğraştım didindim gözümü kör eden o minicik taslak çizgilerden motifi çıkardım sonunda. Benim gibi sizin de gözleriniz kör olmasın diye de üşenmedim yapım aşamasını teeeek tek fotoğrafladım. Teşekküre hacet yok, amaç Türk kadınının gözlerini korumak! Ama ben yine anlatırken çok karmaşık bir şekilde anlatıcağım için pinterestteki şablonu da yazının en altına ekliyorum.



Öncelikle 9 zincir çekerek bir halka oluşturuyoruz ve içine 12 tane trabzan yapıyoruz (3 kerede çıkarak yapılan trabzandır inşallah:)


İlk önce trabzanlardan istediğimiz birinin arasından başlamak üzere 4 zincir çekiyoruz ve bir sonraki boşluğa batarak kapatıyoruz. Sonra aynı boşlukta bu sefer 6 zincir çekiyoruz bir sonraki aralıkta kapatıyoruz. 4-6-4-6-4-6 şeklinde toplamda 6 tane 6 zincirli yaprak 6 tane de 4 zincirli yaprak oluşturuyoruz. Çiçek gibi bişey olucak. Of anlatmak çok zormuş beceremiyorum Sebastiyan:(



Çiçek yapraklarını bitirdikten sonra ipimizi kesiyoruz ve kapatıyoruz. Sonra 4 zincirli yapraklardan birnin ortadaki zincirene batarak 2 zincir çekiyoruz ve 6 zincirli yaprağın içinden geçirerek 2 kerede çıkıyoruz. Bu aşamada 6 zincirli yaprağın içini doldurucaz. 2 tane 2 kerede çıkılan dolgu, 2 tane 3 kerede çıkılan doldu ve sonra tekrar 2 kerede çıkılan doldu yapıyoruz. 2-2-3-3-2-2 sistem bu şekilde. Yaprak dolduktan sonra 2 zincir daha çekerek bir sonraki 4 zincirli yaprağın yine ortadaki zincirine batarak motifi kapatıyoruz. Kapattıktan sonra yine aynı yere tekrar batıp 2 zincir daha çekiyoruz ve bunu bir sonraki 6 zincirli yaprağın içinden geçirip 2 kerede çıkıyoruz. Yine 2-2-3-3-2-2 sistemiyle yaprağın içini dolduruyoruz.


Üstteki resimde daha net anlaşılıyor.Kısacası 6 zincirli yaprakların içini dolduruyoruz, 4 zincirli yaprakları ise 6 zincirlilere ulaşmak için basamak olarak kullanıyoruz. Bütün hepsi dolduğunda üstteki gibi çiçek şeklini alıyor.İçi doldugulu 6 ayrak elde ettik. Yapraktaki 2. dolgudan sonraki boşluğa batıp 4 zincir çekiyoruz ve bir sonraki boşluğa batarak kapatıyoruz. Tekrar aynı yerde 7 zincir çekiyoruz ve yine aynı yere batarak kapatıyoruz. Tekrar 4 zincir çekiyoruz ve bu defa bir sonraki boşluğa batarak kapatıyoruz.


İpimizi kesiyoruz ve aynı işlemi bütün yaprakların tepesine uyguluyoruz. Anlatmaya çalışırken içim şişti ama yapması çok kolay aslında, deneyin hemen kavrıycaksınız, benim gibi acemilerin gözü korkmasın diye söylüyorum:) Ve sonuç aşağıdaki gibi:



Bu da gözümü kör eden şablonu, ben daha büyük ve net halini bulamadım maalesef:


Yorumlar

  1. Şablon hakikaten de gözü kör eden cinstenmis. ;)ama sen öyle güzel anlatmissin ki çok basit şekilde yapmak mümkün.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah işinize yarar, yaparken çok kolaydı ama anlatırken kaç takla attım bilemiyorum:)

      Sil

Yorum Gönder