İnsancıklar - Dostoyevski Kitap Yorumu




İnsancıklar, Dostoyevski'nin ilk yazdığı romanı. Gerek içerik gerekse uslup açısından Dostoyevskiye başlamak için en uygun kitap olduğunu düşünüyorum. Yazarın nerelerden, hangi yollardan geçerek o büyük Suç ve Cezayı, Karamazov Kardeşleri yazdığını anlamak için sıralı okumanın çok faydalı olacağına inanıyorum.



İnsacıklar kitabında, ekonomik açıdan dar boğazda olan Varvara Alekseyevna isimli bir genç kız ve onun uzaktan akrabası orta yaşlı Makar Alekseyeviç isimli bir adamın mektuplaşmalarını okuyoruz. Kimsesiz ve hasta bir kız olan Varvara'ya hem dost hem de bir aşık gibi yaklaşan Makar da aslında Varvara gibi kimsesiz ve çok yoksuldur. Genç kızın mutluluğu için yapmaya çalıştığı fedakarlıklar kendisini çok güç durumlara düşürse bile hiç bir zaman şikayetçi olmaz. Doktoyevskinin bu ilk kitabında Makar'ın Varvara'ya olan karşılıksız ve çok fedakar aşkını, yazarın sonraki kitaplarında da farklı isimler altında görüyoruz. Yazarın romanlarında genellike aşk bir tarafın çok sevip kendini tüketircesine fedakarlık ettiği, diğer tarafın karşısındakine daha dostane yaklaştığı bir kurguyla ilerliyor.

İnsancılar romanının karşılıklı mektuplaşmalar halinde yazılması kitaba güzel bir ivme kazandırırken okuyucuya da okuma kolaylığı sağlıyor. Ancak kitapta anlatılan yoksulluk ve fedakarlık yine de bir yumruk gibi boğazımıza oturuyor. 

Yorumlar