Yaşar Kemal - Bir Ada Hikayesi Serisi Kitap Yorumu




Yaşar Kemal hayatın zorluklarıyla erken tanışmış, yokluğu, imkansızlığı, çok çalışmayı, can korkusunu içinde hissetmiş çok özel bir yazarımız. Bu tanıdık duygularının hepsini çok içten bir dille aktardığı Bir Ada Hikayesi serisi çok severek ve yazarın kalemine hayran kalarak okuduğum bir seri oldu.

Bir Ada Hikayesi  4 kitaptan oluşuyor. Kitapların sıralı isimleri şöyle:

1-Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana
2-Karıncanın Su İçtiği
3-Tanyeri Horozları
4-Çıplak Adam Çıplak Deniz.



Seride genel olarak mübadeleye tabi tutalan Türklerin ve Yunanların evlerini, düzenlerini bırakarak göçe zorlanması ve bu süreçte yaşanan acılar anlatılırken, arka fonda yaşanan savaşlardan acılar çekmiş bir millet ve bu milletin savaş gazisi insanları var. Yaşar Kemal bize çok güzel bir adada bir araya gelen bir çok farklı kültürden kişinin bir şekilde nasıl uyumlanıp hayata tutunduğunu adeta ütopik bir dünya yaratarak anlatmış. İnsana umut aşılayan,  dayanışmayı, ayrışmamayı, ötekileştirmemeyi en güzel örneğiyle sunan bir insanlık dersi veriyor bize.

Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana

Serinin bu ilk kitabında olay örgüsünden ziyade müthiş bir edebiyat şölenin bize eşlik ettiği duygu ve doğa tasvirleri okuduğumuz çok güzel bir başlangıç kitabı. Savaş yorgunu şeref madalyalı Poyraz Musa, mübadele sonucu Rum yerlileri tarafından boşaltılmış bir Ege adasına gelip yerleşir. Boş zannettiği adada onu önce kötüye yorduğu ancak sonra hayrına olan bir süpriz onu beklemektedir. Lena Ana, Vasili ve Poyraz Musa özelinde ilerleyen kitapta Anadolu ve Rum halkının genel acılarıyla birlikte bu üç kişinin özelinde duygu durumları anlatılmış, bunun yanı sıra verimliliği ve doğal güzelliyle okuyanı kendine aşık eden bu Ege adası da adete kitabın bir karakteri haline getirilmiş.

Bu kitap bana göre serinin en zor okunan kitabıydı, bunun nedeni başta belirttiğim gibi durağan bir anlatımı olması ve bilinç akışı tekniği kullanılmış olması.


Karıncanın Su İçtiği

Artık adaya, insanlara ve yazarın diline alıştığımıza göre olay akışının çok daha fazla olduğu bu kitabı elinizden bırakamadan okuyacaksınız. Yaşar Kemal harika karakterler yaratarak bize yine hem edebi bir şölen yaşatıyor hem de adanın kalabalıklaşmasıyla birlikte bir çok farklı kültürden insan sayesinde uzak olduğumuz konular hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlıyor. Birbirine destek olmanın, elindekini avucundakini paylaşmanın verdiği hazzın, organize bir yaşamın getirdiği kalkınmanın tadına varıyoruz. Poyraz Musa hala kitabımızın ana karakteri ancak o kadar iyi yan karakterler var ki sadece bir kişiye takılıp kalmıyoruz. Ancak Poyraz Musa'nın can korkusu kitap boyunca bizim de korkumuz olmaya devam ediyor.

Kitap boyunca bol bol balık tutulup odun ateşinde pişirilip hep birlikte afiyetle yeniliyor ve bu öyle bir tasvir ediliyor ki, bu süreçte ben de bol bol balık yemek durumunda kaldım:) Yazarlık başarısı budur bence:)


Tanyeri Horozları

Adamız artık daha da kalabalık. Hem aşk da var bu adada, okul da var, iş de var, ekonomik kalkınma ve başka yerleşimlerle etkileşim ve komşuluk da var. Karakterlerimiz sadece adayla sınırlı değil, komşu köylerin güzel insanlarına ve onların ilginç hikayelerine de tanıklık ediyoruz. Bir önceki kitap da közde pişen balık nasıl üstüne basa basa  tasvir edilmişse bu kitapta da  menümüzde tarhana çorbası var. Sarımsaklısından nohutlusuna bir çok farklı şekliyle karşımıza çıkan çorbanının kokusunu burnunuzda duyacaksınız. Bu kitabı okurken bu sefer bol bol tarhana çorbası içtim! Okuduğum bir yorumda Yaşar Kemal için "kokuları duyuran yazar" demişlerdi. Çok çok haklı bulduğum bir tanımlama. Zira bir yağmur sahnesi var ki yağmur ve toprak kokusu sanki pencerenizden içeri doluyor. 

Çıplak Deniz Çıplak Ada

Yaşar Kemalin uzun yıllar sonra seriye geri döndüğü ve finali yaptığı kitap. Diğer kitaplara göre daha zayıf kalmış bana göre. Ancak zaten sayfa sayısı az ve puntoları daha büyük. O nedenle olayların bir sonuca bağlanmasının merakıyla hemen bitirebileceğiniz iki günde sonuna varabileceğiniz bir kitap. Karakterlerimizi mutlu sonun beklediği, seriyi bitirmenin verdiği hazzı yaşadığınız ve hemen başka bir Yaşar Kemal kitabını okumak için sizi şevklendiren bir kitap.

İnce Memed çok fazlasıyla öne çıkmış olsa da Yaşar Kemal okumalarınızı sadece İnce Memedle sınırlandırmamanızı ve bu seriye de bir göz atmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. 

Yorumlar