Aylak Adam - Yusuf Atılgan Kitap Yorumu


- Sustu. Konuşmak gereksizdi. Bundan sonra kimseye ondan söz etmeyecekti. Biliyordu, anlamazlardı.

- İnsanları yalan söyledikleri zaman dinlemeyi severim. Olmak istedikleri ama olamadıkları kişiyi anlatırlar.

- Bir gün sana dünyada katlanılacak tek şeyin sevgi olduğunu öğreteceğim.


Yusuf Atılganın Aylak Adam kitabı, okuduğum yorumlarda okunması zor ve akıcı olmayan bir metin olarak bahsedilince benim de okumayı ötelediğim ve gözümün korktuğu bir kitaptı. Bir kez daha kitaplara karşı ön yargılı olmanın ne kadar yanlış olduğunu, her okurun deneyiminin kendine has olduğunu yaşamış oldum. Su gibi akan, duru bir anlatıma sahip elimden bırakamadan okuduğum, olay örgüsünden ziyade baş karakterimiz bay C.'nin iç hesaplaşmalarını okuduğumuz değerli bir eser.


Çalışmak zorunda olmadan hayatını devam ettirebilecek maddi olanaklara sahip, yaşayan bir aile bireyi olmayan, etrafı kalabalık ama kendi içinde yalnız, yaşam motivasyonu bulamayan ve tam da bu nedenle saf sevginin kendisini hayata bağlayacağına inandığı için sürekli gerçek aşkı arayan bir adam bay C.


Genel olarak hayata ve insan ilişkilerine karşı karamsar, olumsuz taraftan yaklaşan, amaçsızlığın getirdiği sıkıntıdan kaynaklı bir ruh halini okuyoruz. Kitapta bir arayışın olay örgüsü mevcut ama asıl alt metinde bence çok cesur bir şekilde sıkılmanın, sıkıntının sıkılmasının hissediyoruz.

Edebiyat dünyasında bu kadar el üstünde tutulan bir kitap olması sanırım bu aidiyet duygusu yaşamayan, yaşam amacı edinememiş kişileri böylesine net bir şekilde ortaya koyabilmesinden kaynaklanıyor.


Yorumlar